Istoric

1921

Societatea Franco-Romana de material de drum de fier S.A. a luat fiinta pe baza unei intelegeri dintre 15 mari societati bancare si industriale franceze si romanesti, la 30 august 1921.
Actul constitutiv al societatii mentiona: „capitalul social (subscris la paritate) este de lei 40.000.000, impartit in 80.000 actiuni la purtator si de o valoare nominala de lei 500 fiecare”.Societatea avea sediul social in Bucuresti (strada Biserica Amzei 5), iar biroul administratorilor francezi la Paris (strada La Rochefoucauld 12).

Scopul crearii societatii era (ad-literam continutul articolului 4 din Statut) urmatorul :

  • Repararea materialului rulant de cai ferate, tramvaie etc., cat si toate operatiunile industriale privitoare la metalurgie si constructie mecanica;
  • Fondarea stabilimentelor industriale in participare cu alte societati sau persoane ;
  • Comert pe cont propriu sau in comision al materialului de cai ferate si in general al oricarui material industrial ;
  • Cumpararea, vinderea, inchirierea de imobile sau terenuri in vederea exploatarii instalatiilor industriale ;
  • Cumpararea, vinderea, inchirierea, concesionarea sau luarea in intreprindere a oricaror mijloace de transport pentru trebuintele sale.

Societatea Franco-Romana, profilata indeosebi pentru producerea de material de drum de fier si repararea locomotivelor, si-a deschis lucrarile pentru amplasarea atelierelor sale la inceputul anului 1922, in zona de nord-vest a orasului, in fosta comuna suburbana Brailita, folosind pentru aceasta forta de munca locala, operatiunile de constructie fiind conduse de ingineri si tehnicieni francezi si romani.

1924

Lucrările de amenajare s-au încheiat la mijlocul anului 1924, festivitățile de inaugurare având loc în data de 21 octombrie 1924, cu o largă participare a constructorilor francezi și a reprezentanților altor instituții de profil din țara.

Deși utilajul francez cu care era înzestrată tehnic, întreprinderea era oarecum depășit din punct de vedere tehnic a putut asigura, până în anul 1928, un anumit nivel de prosperitate a Societății franco-române, beneficiile și capitalul investit crescând aproape în progresie
În 1929 se dau în folosință un atelier de cazangerie și un pavilion administrativ.
Se executau reparații de locomotive, aproximativ 80 locomotive pe lună. La înființare activau 344 de muncitori.

1934

În perioada crizei, în Societatea Franco-Română de material de drum de fier S.A. activau 468 de muncitori.

1937

Statisticile vremii arătau că, în Brăila, existau 254 de întreprinderi, cea mai importantă fiind Societatea Franco-Română unde activau 868 de muncitori și funcționari.

1940

Societatea Franco-Română de material de drum de fier S.A. are un număr de 1.376 lucrători și produce locomotive, corpuri de nave, prese de ulei, vane sau asigură întreținere și reparații. S-a dat în funcțiune Fabrică de muniții și materiale de război ce producea îndeosebi branduri și diferite tipuri de mine. Societatea Franco-Română de material de drum de fier S.A. fuzionează cu Societatea „Phoebus”, Turnătoria de Fier și Fabrică de Mașini din Oradea.

1942

Societatea Franco-Română de material de drum de fier S.A. participă la înființarea societății anonime Regia Metalurgica Brăila împreună cu Statul Român prin Ministerul Apărării Naționale, Subsecretariatul de Stat al Înzestrării, Creditul Național Industrial și Bancă Românească, conform Decretului Lege Nr. 1494 din 11 mai 1942.

1948

Până la naționalizarea din anul 1948 societatea participă la înzestrarea de război a țării, obținând importante beneficii; în acest an existau 1.798 de salariați (6 tehnicieni, 5 ingineri, un funcționar superior, 419 funcționari inferiori, 733 lucrători calificați, 468 lucrători necalificați, 159 diverși salariați etc.), fiind în continuare cea mai importantă întreprindere din oraș.
Societatea Franco-Română de material de drum de fier S.A. își încetează activitatea sub această denumire, ea fiind preluată de către stat și înmatriculată sub numele de Întreprinderea „PROGRESUL” Brăila.
La începutul anului 1949, Întreprinderea PROGRESUL” își schimbă denumirea în Grupul Mecano-Naval „Progresul” Brăila, prin contopirea ei cu o serie de întreprinderi mai mici: „R.N.”,”Energia”, „Viitorul”, „Nava Rosie”, „Danubiul și Metinov”.
Pe lângă reparația locomotivelor, în noua întreprindere se fabricau mașini alternative cu aburi de 900 C.P., mașini și instalații auxiliare pentru dragările de mine, vinciuri pescărești, șalupe de viteză, motoare navale, turbine de aburi, geamanduri luminoase, caldări navale și de uscat etc.

1950

Producția de piese turnate din oțel se dubleaza fata de anul 1940.

1951

Grupul Mecano-Naval se desface in societățile componente inițiale din 1949.

1952

Primul excavator cu cabluri cu cupa de 0,3 m.c.

1953

Se executa primul rulou compresor de 10-12 t.

Anii ’60

In cincinalele ’61-’65 si ’66-’70 au loc investitii importante, precum: marirea capacității Turnatoriei de Oțel prin instalarea unui cuptor Siemens Martin de 12 t, construirea de noi hale pentru Turnătoria de Fontă și neferoase, forjă și sculerie ; darea in folosință a pavilionului tehnico-administrativ, instalarea preselor de 2500 tf si 600 tf, construirea halei mecano-energetic, construirea fabricii de oxigen, construirea fabricii de CO2 etc. ajungându-se la o suprafață a Societății de peste 50 ha.

1970

Uriasul volum de investiții continuă. Se construiește fabrica de excavatoare pe o suprafață de 6 ha (la acea dată era una din cele mai mari din lume), o nouă si modernă turnătorie de oțel, fabrica de oxigen cu o capacitate de 700 mc/h, extinderea centralei termice etc. TIB (Târgul Internațional București) găzduiește periodic realizările Societății brăilene, fiind cunoscută pe piața internă și externă.

1972

Primul excavator hidraulic sub licenta „Liebherr” urmat, până la finele deceniului nouă, de alte 8 modele, prototipuri sau licențe.

1974

Realizarea celui mai mare reductor de viteze fabricat in tara noastra – 80 tone greutate si 6 m inaltime, destinat Combinatului Siderurgic Galati

1978

Realizarea excavatorului gigant ESE 8001, cel mai mare excavator electric de concepție și execuție românească, cu cupă de 8-10 m.c. și cu performanțe superioare.

1980

Primul excavator cu brat telescopic, S1201T

1981

Excavatorul hidraulic S1202 cucereste medalia de aur la Targul international de la Brno.
In august „Progresul” Braila livreaza primele excavatoare hidraulice Promex SC7001.

1983

S-a testat si omologat excavatorul tip P811, care poate fi echipat cu diverse cupe profilate pe lucrari speciale.
S-a omologat excavatorul hidraulic pe senile SC 7001 cu o putere de 720 CP.
In luna iulie se realizeaza o moara cu bile de mare capacitate, destinata fabricarii cimentului. Este executat primul excavator electric romanesc S 3602

1985

S-a produs masina de drenat si sapat santuri „MSD 180”.

1987

A fost introdus in fabricatie excavatorul electric de 5 m.c. – SE5001 – cu o deosebita complexitate tehnica, proiectat de specialistii de la Centrul de Cercetare Stiintifica si Inginerie Tehnologica.

1989

La finele deceniului opt, Societatea braileană realiza 8 tipuri de excavatoare hidraulice pe pneuri și pe șenile, precum și încărcătoare frontale, rulouri compactoare, dragline hidromecanice etc, utilajele fiind exportate pe toate meridianele lumii, ca marcă a calității și seriozității producătorului brailean.

1990

Incepe fabricatia de serie la: autoexcavatorul A550, excavatorul P550, macara graifar AG400

Anii ’90

Societatea a fost prezenta in fiecare an la TIB, prezentand produse noi si fiind remarcata de fiecare data.
Printre produse de marca care au fost prezente la TIB-uri in aceasta perioada se remarca :

  • EXCAVATOR HIDRAULIC PE SENILE TIP S 3602
  • EXCAVATOR HIDRAULIC PE SENILE TIP S 1203
  • Masini si utilaje pentru: industria metalurgica, industria materialelor de constructii, (excavatoare hidraulice pe pneuri sau senile, dragline etc.), articole hidraulice (aparatura, cilindri),
  • Osii montate si boghiuri reductoare, utilaje pentru prelucrare prin deformare plastica, piese turnate-forjate
    Incarcatoare, echipament forestier

1997

Ca urmare a frământărilor tranziției, Promex intră in lichidare administrativă dictată printr-o hotărâre abuzivă a Guvernului României.

2002

Odată cu preluarea în decembrie 2002 a Societății de către Grupul „Uzinsider” SA București, PROMEX începe un drum nou care îi permite totodată revenirea în circuitul internațional al marilor producători de utilaje industriale.

Structura grupului UZINSIDER este următoarea:

  • UZINSIDER TECHO S.A. BUCURESTI
  • UZINSIDER GENERAL CONTRACTOR BUCURESTI
  • UZINSIDER ENGINEERING S.A. GALATI
  • PROMEX S.A. BRAILA
  • COMELF S.A. BISTRITA
  • 24 IANUARIE S.A. PLOIESTI

Activitatea grupului UZINSIDER este structurată dupa cum urmeaza:

  • management si administrare ;
  • proiectare, design si consultanta pentru industria metalurgica ;
  • solutii de protectie a mediului ;
  • fabricatia de instalatii complexe, utilaje si echipamente ;
  • export – import de produse metalurgice.

Cooperarea in cadrul grupului UZINSIDER a avut rezultate excelente in reabilitarea financiara a companiilor, a restructurarii proceselor de productie, echipamentelor si fluxurilor, in diversificarea productiei, asigurarea calitatii produselor si imbunatatirea activitatii companiilor.

Grupul UZINSIDER are resurse sa ofere si sa livreze :

  • lucrari de inginerie ;
  • supervizare si asistenta tehnica ;
  • echipamente pentru metalurgie ;
  • echipamente pentru centrale electrice ;
  • echipamente pentru fabrici de ciment si industria constructiilor ;
  • echipamente pentru industria constructoare de masini ;
  • excavatoare si echipamente pentru constructii si utilaje terasiere ;
  • echipamente pentru protectia mediului ;
  • echipamente pentru industria chimica si petrochimica ;

Organizarea grupului UZINSIDER este flexibila si permite abordarea unui spectru larg de activitati.

2003

In anul 2002 s-a format un nucleau de proiectare prin angajarea unor specialisti cu peste 20 ani experienta in proiectarea utilajelor de constructii. Ulterior, acest nucleu a fost completat cu ingineri tineri. Prin dotarea cu tehnica si programe de proiectare, in prezent proiectele se intocmesc numai pe calculator.

Primele rezultate ale activitatii acestui colectiv au aparut la TIB 2003, cand PROMEX s-a prezentat cu doua produse noi :

  • excavatorul S1204 HyE
  • excavatorul P851HyEl

Aceste excavatoare reprezinta o generatie noua cu design modern, modernizare si componente hidraulice din import, calculator de bord si display in cabina pe care sunt afisati permanent parametrii de functionare a utilajului.

Excavatoarele HyEl respecta Directiva Parlamentului European nr. 2000 / 14, respectiv HG 539 / 05.05.2004, privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu.

2004

PROMEX si-a orientat eforturile in vederea realizării unor utilaje de construcții cu randament ridicat si fiabilitate sporita in condițiile de calitate impuse de standardele europene.

Un alt produs nou realizat de colectivul de proiectare este Ecoavcasistem PELICAN B580, un excavator plutitor cu funcții multiple de dragare. Acest utilaj are următoarele domenii de utilizare:

  • refacerea si curatirea cursurilor de apa si a bazinelor acvatice contaminate ;
  • refacerea si ecologizarea bazinelor piscicole si crearea unui habitat sanatos pentru fauna ;
  • controlul vegetatiei in bazinele acvatice ;
  • curatirea bazinelor de tratare a apelor uzate ;
  • decolmatarea lacurilor de baraj ale hidrocentralelor ;
  • refacerea canalelor si bazinelor de apa pentru irigatii ;
  • refacerea canalului navigabil ;
  • prevenirea si spargerea ecologica a podurilor de gheata ;
  • pozitionarea cablurilor, conductelor de drenaj, petrol si gaze in mediu subacvatic
  • exploatari de turba.

Ecoacvasistemul PELICAN B580 se poate deplasa usor pe uscat, folosindu-se un trailer fara amenajari speciale si fara a fi necesara macara pentru incarcarea pe trailer. Pentru acest echipament, societatea a primit Diploma de onoare și placheta TIB2004.

2005-2006

PROMEX continua eforturile de modernizare a produselor existente (cum ar fi draglina DHM 1800, excavatorul S1205, macaraua graifar MG2000, compactorul vibrator mixt CVM 10) si de asimilare unor produse noi.

2007

Anul 2007 marcheaza inceputul colaborarii PROMEX in calitate de furnizor de echipamente si piese de schimb destinate industriei de dragare cu unul dintre liderii mondiali de pe piata – IHC Merwede Olanda. Executa piese turnate si constructii metalice cum ar fi: roti de cablu, coturi , coturi cu brate, rotoare cu cupa, supape, capace de aspiratie, capace de absorbtie, ramificatii etc.

2008

Anul 2008 reprezinta debutul cooperarii cu un alt concern de talie mondiala -Komatsu Mining Germania, pentru care PROMEX livreaza produse aferente utilajelor de minerit: brate si platforme pentru excavatoarele utilizate in cariere.

2009-2010

Extinderea spre domenii noi continua in 2009-2010 cu inceperea dezvoltarii unui parteneriat cu firma norvegiana Grenland, in vederea producerii de componente offshore destinate in principal forajului marin la mare adancime.

2011

PROMEX incheie anul 2011 cu o cifra de afaceri in crestere fata de 2010, datorita numarului mare de comenzi livrate in bune conditii de calitate catre clientii sai traditionali din industria metalurgica, chimica, a cimentului, navala, de dragare, offshore, minerit, dar si din industria cauciucului – domeniu nou pentru firma.

2012

In anul 2012, PROMEX abordeaza un alt domeniu nou, si anume cel al industriei aeronautice, prin incheierea unui prim contract cu un important concern international, lider mondial pe piata (Airbus).

2013

Anul 2013 debuteaza la Promex cu primele livrari de componente intr-un domeniu nou, inovator si anume cel al industriei energetice verzi. Prin aceasta firma noastra isi reafirma preocuparea deosebita si contributia in tehnologiile destinate protectiei mediului si rationalizarii resurselor naturale.

2014 - 2020

În perioada 2014 – 2020, societatea livreaza echipamente si piese de schimb pentru industria metalurgică, industria navală, industria minieră, industria energetică. Producția este destinată în principal exportului, printre clienți amintim: Thyssen Krupp Industrial Solutions Germania, Grupul SMS Germania, Grupul Andritz Germania, Komatsu Germania, Danieli Italia, John Cockerill Belgia, IHC Olanda, Eriem Industeam Franta, Grupul Fives Franta, Outotec Germania, Carl Berger Germania, dar si pentru piața din România, principalii beneficiari fiind: UM Bucuresti, Damen Galati si Damen Mangalia, Liberty Galati, Cuprumin Abrud, Vard – Fincantieri Braila si Tulcea, DMT Galati, Upetrolam Bucuresti.

In anul 2017, PROMEX livreaza 2 transportoare pentru industria miniera catre ThyssenKrupp Industrial Solutions Germania, ca echipamente la cheie, cu instalatii hidraulice, de ungere, electrice, efectuand si probele de miscare inainte de livrare.

In anul 2019, societatea obtine certificarea ISO 9001 conform noului standard 2015, actualizat sistemul de management al calitatii la noile cerinte de calitate la nivel mondial.

De asemenea, începând cu anul 2018, PROMEX devine livrator pentru industria de aparare, livrand piese de schimb turnate, iar in anul 2019 obtine de la Ministrul Economiei Autorizatia de furnizor pentru industria de aparare. Totodata, societatea obtine si certificarea sistemului de management al calitatii in conformitate cu cerintele NATO pentru asigurarea calitatii AQAP 2110.

In anul 2020, livrează catre DAMEN Shipyards Mangalia echipamente pentru nave destinate exploatarii diamantelor: decantoare si platforma sustinere.

In data de 04.06.2020, in baza Cererii de deschidere a procedurii generale de insolventa, in vederea reorganizarii judiciare, inaintata de catre Debitoare, Tribunalul Braila a dispus deschiderea procedurii de insolventa a PROMEX SA Braila.

In data de 04.06.2020, in baza Cererii de deschidere a procedurii generale de insolventa, in vederea reorganizarii judiciare, inaintata de catre Debitoare, Tribunalul Braila a dispus deschiderea procedurii de insolventa a PROMEX SA Braila.

2021 – 2023

Incepand cu anul 2021, in baza Acordurilor Cadru anuale, SC PROMEX SA incepe colaborarea cu UM 01764 Braila pentru prestarea serviciilor de mentenanta corectiva pentru mentinerea in stare tehnica corespunzatoare a elementelor din componenta parcului de pod PR71 din dotarea UM01294 Braila. Se organizeaza astfel un flux de productie constant, care asigura continuarea activitatii societatii, in conditiile socio-economice dificile create de panemia globala, precum si de conflictul prelungit din Ucraina.

De asemenea, societatea continua colaborarea si livrarea de produse catre clienti traditionali: Liberty Galati, Grupul SMS Germania, Remarul 16 Februarie Cluj, Neptun Campina, CN Romarm – filiala UM Bucuresti, HPS Bucuresti, Grupul Fives Franta, Sermas Franta, Wasserkraft Austria, Andritz Austria, CEMTEC Austria, Nordstar Logistik Bulgaria.